Information om Ryggesbo/Homnabo

Lite historik och information av Linnea Adler och Stefan Johansson

Ryggesbo är en anrik vacker gammal by i Ovanåkers kommun i Hälsingland.
Den gränsar mot Ljusdals Kommun och om din färdväg är dit så kommer du förutom att passera Ryggesbo och Homnabo se både Harsa och Järvsö.
Från Ovanåkers kyrka tar man länsväg 682 och sedan är det ca 17 km till Ryggesbo. På vägen passerar man våra vackra sjöar Gråsjön och sedan Mörtsjön där vi i Byalaget sköter om både rastplats och bad.
År 2018 satte vi upp en badhytt, som blir helt klar nu under år 2019, vi har fyllt på sand vid stranden och en gång per år samlas vi och storstädar området.
Vid rastplatsen finns informationstavlor, kartor med mera. Vi har även en gästbok, där man kan lämna en glad hälsning till andra resande. I boken kan man läsa hälsningar från turister som kommit från alla tänkbara håll och kanter i Sverige och Europa.
När man passerat badet dyker Ryggesbo upp bland bergen, en helt underbar plats, och fortsätter man en bit till kommer Jössebo Vildmarkscamp.
På vintrarna finns det massor av fina skoterleder i området och dessa sköts om av skoterklubben i Edsbyn.
Det finns även fiske i hela området, både ädelfisk och våra vanliga svenska arter, gädda, mört och abborre.

Vägen mellan Knåda och Ryggesbo blev färdig 1936. Sedan beslutades i januari 1957 att Våsbovägen skulle byggas, till en kostnad av 98.000:- och att stadsbidrag skulle sökas för detta.
Dåvarande ordförande i styrelsen var Owén och besluten togs tillsammans med Nils Larsson.
Vägen mellan Ovanåker och Järvsö byggdes om under åren 1962 till 1965, där vägen mellan Ryggesbo och Järvsö blev en nybyggnation. Sträckan blev klar för trafik 1966.

Ryggesbo-Homnabo Byalag startades av ett gäng som ville ha lite aktiviteter i bygden. Första träffen skedde på skolan i Ryggesbo och första mötet var 10 November år 2000.
Under åren har det bytts medlemmar i Arbetsgruppen men målet har alltid varit detsamma, att bygden ska få leva och att vi ska träffas, umgås och ha roligt tillsammans.

Ursprungligen var Ryggesbo en ort med fäbodvallar, som Ovanåkers bönder ägde. Några av dom äldsta boställen (bofasta) var Älgnäs (Jämthotellet), Klockars, Springs, Granäs och Ungs.
Idag finns det ca 25 hus för året runt boende, samt ett stort antal fritidshus.
Älgnäs kallades även för Jämthotellet eftersom många forbönder övernattade där på sin väg till Knåda marknad.
De sägs också att Heliga Birgitta övernattade där på sin Pilgrimsfärd mot Trondheim och Olof den heliges grav.

Fru Ekendahl som var lärarinna i Ryggesbo, sa en gång att Ryggesbo kom av namnet Ryggåsbo.
Boställen omgivna av ryggåsar (Ryggeberget, Mörtberget m.fl)

I Ryggesbo fanns tidigare skola, affärer, café, postkontor och ett litet bibliotek som sköttes av bokbussen som kom en gång i månaden. Skolsalen användes ofta som samlingslokal av kyrkans olika församlingar, ungdomens röda kors med flera.
Ryggesbo skola blev färdig 1907, och innan det hölls all skolverksamhet hos Springs Bryggstuga och gården Granäs.
Lästiden var mycket kort men blev så småningom ca 6 veckor. Hon som höll i sista examen på Granäs hette Emma Olsson och året var då 1881.
Kyrkoherde Fredborg kom senare dit och tackade henne för tjänstgöringen i Ovanåkers största och mest svårskötta skolrote.
Idag används skolan som ett boende av ett par från Stockholm.

Jössebo var under många år en samlingsplats för både ung och gammal som hade intresse för dans. På midsommrarna kunde de komma över 3000 personer från alla håll och kanter, parkeringen var ofta full av både bilar och bussar.
Utöver dans så hade Jössebo även ett flertal djur, bland annat getter och lamor. De fanns även ett område man kunde ströva runt i.
För barnen fanns det häst och vagn och fika gick att köpa. Allt detta ledde till att det blev en del av Ryggesbo.
Jössebo lades efter många år ner och på slutet var de bara någon enstaka dans där. Nu har nya ägare tagit över skutan och man bygger om det till ett vildmarkscamp. Ett vildmarkscamp som handhåller aktiviteter inom jakt, fiske med mera.
Idag har vi i Byalaget en del av våra aktiviteter där, bland annat våra populära marknader under våren och vintern samt att vi har en kolmila och en surströmmingsskiva för våra medlemmar en gång om året.

Stefan Johansson

Ryggesbo

Homnabo